Porcie: 6 porcií (1/3 forma – objem 600 ml)
Príprava: 25 minút príprava + chladenie 24 hod.
Ingrediencie:
6 mäkkých sušených sliviek | 8 PL portského vína | 500g kuracích pečení | 6 šalotiek | 1 stručik cesnaku | ½ viazaničky tymianu | 250g masla | 3 PL pistáciových jadierok | soľ | korenie
POSTUP
1. Slivky pokrájame na malé kocky, zmiešame so 4PL portského vína a odložíme bokom. Pečene zľahka osušíme papierovou utierkou a odstránime z nich šľachy. Šalotky a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. Tymian umyjeme, otrasieme z neho vodu, lístky poodtŕhame a najemno posekáme.
2. V panvici roztopíme 50g masla, pečene v ňom zo všetkých strán opečieme asi 3-4 min., potom ich vyberieme z panvice. Do výpeku vložíme šalotky a cesnak, trochu opečieme, pridáme tymian a 4 PL portského vína a odparujeme asi 2 min. Vložíme k pečienkam a necháme vychladnúť.
3. Vychladnuté pečene ponorným mixérom alebo robotom zmixujeme. Maslo ručným mixérom vyšľaháme na krém. Pistácie nahrubo posekáme. Pečeňovú zmes, maslo, pistácie a marinované slivky dôkladne zmiešame a ochutíme soľou a korením. Zmes naplníme do terinovej formy a zakryjeme fóliou. Na noc odložíme do chladničky.
4. Samozrejme namiesto rokfortu môžeme použiť aj gorgonzolu alebo iný zrelý plesňový syr a namiesto čerstvého syra mascarpone.
Dobrú chuť.