Porcie: 6 ôsob
Príprava: 25 minút príprava
Ingrediencie:
250 g vyzretého rokfortu | 70 g smotany na šľahanie | 100 g nízkotučného čerstvého syra | 5 sušených fíg | 2 PL koňaku | 2 stonky stopkového zeleru | 40g orieškových lupienkov | nahrubo pomleté čierne korenie
POSTUP
1. Rokfort nahrubo pokrájame, pridáme smotanu, potom vidličkou najemno roztlačíme a dokonale vmiešame čerstvý syr.
2. Figy pokrájame na maličké kocky a podľa chuti zmiešame s koňakom. Zeler umyjeme a očistíme, pozdĺžne prekrojíme na polovice alebo tretiny, potom pokrájame na malé kocky.
3. Orieškové lupienky v panvici bez tuku opražíme do zlatohnedá. Vyberieme, necháme vychladnú a zopár odložíme na ozdobu. Zvyšok spolu s figami a zelerom vmiešame do syrového krému a ochutíme čiernym korením. Krém podľa množstva odložíme na nejaký čas do chladničky a pred podávaním ho posypeme zvyšnými orieškovými lupienkami.
4. Samozrejme namiesto rokfortu môžeme použiť aj gorgonzolu alebo iný zrelý plesňový syr a namiesto čerstvého syra mascarpone.
Dobrú chuť.