Porcie: 4 porcie
Príprava: 60 minút príprava
Ingrediencie:
12 jahňacích kotletiek v celku i s kosťami | 2 lyžice olivového oleja | 1 pomaranč | soľ | mleté korenie
PLNKA: 1 tvrdší rožok | mlieko na zvlhčenie | 1 lyžica olivového oleja | 1 šalotka | 1 strúčik cesnaku | 50 g nasekaných mandlí | 2 lyžice nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate | 1 lyžica nasekaného jemne čerstvého rozmarínu | ½ lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
MASLOVÉ STRUKY : 600 g cukrových strukov | 2 lyžice masla | 1 lyžica nasekanej mäty
POSTUP
1. Začnite prípravou plnky. Rožok nakrájajte na malé kocky a zvlhčite mliekom. Na oleji orestujte jemne nakrájanú šalotku a plátky cesnaku, ale len zvoľna aby nezhorkol. Zložte z ohňa, preložte do misy a pridajte vyžmýkaný rožok a zvyšok surovín. Dôkladne premiešajte a nechajte úplne vychladnúť. Ostrým nožom opatrne prerežte otvory tesne pozdĺž rebier, ako to najhlbšie pôjde, aby vznikli kapsy. Do nich potom umiestnite vždy polovicu plnky
2. Keď sú kapsy naplnené, zaistite plnku vnútri bavlneným povrázkom a mäso potrite olejom. Predhrejte rúru na 185 °C a pomaranč nakrájajte na tenké, rovnako hrubé kolieska.
3. Na panvici rozohrejte olej a na ňom sprudka opečte naplnené kotlety z oboch strán. Na boku s plnkou opatrne, aby ste plnku neuvoľnili. Potom do pekáčika vymasteného olejom rozprestrite plátky pomaranča, na ne urovnajte kotletky a dajte do predhriatej rúryasi na 25 minút. Doba pečenia však záleží predovšetkým na vás, ako veľmi máte radi prepečené mäso. Počas pečenia pripravte hrášok. Odkrojte zo strukov oba konce a nechajte variť približne 5 minút v pare. Potom ich ešte o restujte na masle, chvíľočku poduste pod pokrievkou, osoľte a vmiešajte do nich nasekanú mätu. Plnené jahňacie mäso podávajte so strukmi a čerstvým bielym pečivom.
Dobrú chuť.