Porcie: 4 porcie
Príprava: 45 minút príprava
Ingrediencie:
50 g tenkých rezancov | 1 konzerva malých bielych fazúľ | 1 cibuľa | 2 mrkvy | 1 malý fenikel | 250 g zelenej špargle | 2 paradajky | 5 lyžíc olivového oleja | 1,25 l zeleninového vývaru | 2 bobkové listy | 1 viazanička bazalky | 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry | 2 lyžice slnečnicového oleja | soľ | mleté čierne korenie | trochu cukru
POSTUP
1. Rezance uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Scedíme, prepláchneme a necháme odkvapkať. Fazuľu scedíme, prepláchneme a necháme odkvapkať.
2. Cibuľu pokrájame na pásiky. Mrkvu očistíme , po dĺžke prekrojíme a pokrájame na širšie plátky. Fenikel očistíme a hlúb vykrojíme. Feniklovú hľuzu pokrájame na centimetrové pásiky. Zo špargle odrežeme drevnaté konce a výhonky pokrájame na 3- centimetrové kúsky. Paradajky pokrájame na väčšie kocky.
3. V polievkovom hrnci rozohrejeme 3 lyžice oleja. Cibuľu a mrkvu podusíme pri strednej teplote. prilejeme vývar, privedieme do varu a ochutíme soľou, korením, štipkou soli a bobkovými listami. Prikryjeme a 5 minút povaríme. Potom pridáme paradajky, fenikel a špargľu. Privedieme do varu, stlmíme plameň ,prikryjeme pokrievkou a ešte 8-10 minút povaríme.
4. Medzitým 20 g bazalkových listou zmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou, 2 lyžicami polievkového vývaru a 2 lyžicami slnečnicového oleja. Tyčovým mixérom rozšľaháme na pyré , ktoré zmiešame s 2 lyžicami olivového oleja.
5. V polievke predhrejeme odkvapkané rezance a fazuľu. Porcie polievky dochutíme bazalkovým olejom a ozdobíme listom bazalky
Dobrú chuť.