Porcie: 4 porcie
Príprava: 25 minút príprava + 40 minút pečenie
Ingrediencie:
1 filet z lososa | 100g hrášku | 300g špenátových listov (alebo mrazené) | 2 strúčiky cesnaku | soľ | korenie | muškátový oriešok | maslo | olivový olej | papier na pečenie | povrázok na zviazanie
NA DOMÁCE HRANOLČEKY: 1 kg zemiakov | olivový olej
NA VEĽMI ZDRAVÚ TATÁRKU: 200-250 g jogurtu gréckeho typu | pol mladej cibule | 1 stredne veľká kyslá uhorka | 2 lyžice plnotučnej horčice | pol lyžice cukru | soľ | korenie
POSTUP
1. Očistite zemiaky a pokrájajte ich na hranolčeky. Vložte do veľkej misy, dobre pokvapkajte olivovým olejom a osoľte. Premiešajte a vysypte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry zohriatej na 200°C a pečte 15-20 minút, kým hranolčeky nezmäknú.
2. Medzitým, ako sa pečú zemiaky ,si pripravte lososa. Čerstvé listy špenátu nasekáme na menšie kusy, (rozmrazené špenátové listy vyžmýkajte od prebytočnej vody nakrájajte na menšie kusy).
3. Na panvici s trochou masla speňte cesnak tak aby nestmavol. Pridajte špenát, hrášok a nechajte prehriať. Osoľte, okoreňte a pridajte nastrúhaný muškátový oriešok. Všetko dobre premiešame a odstavte.
4. Podľa veľkosti lososa pripravte papier na pečenie. Odstrihnite ho tak ,aby na každej strane pretŕčal a dal sa dobre zahnúť. Do stredu už vystrihnutého papiera uložte ešte jednu vrstvu papiera – naň pôjde losos, aby šťava z neho nepremočila spodnú vrstvu papiera. Alebo losos nakrájajte na porcie a každú porciu zabaľte zvlášť. A môžete ju aj tak s papierom servírovať.
5. Na papier uložte polovicu špenátu s hráškom, na ne osolenú a okorenenú filetu z lososa. Prikryte druhou polovicou špenátu, pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do balíčka, prípadne previažte povrázkom.
6. Lososa vložte do rúry pod hranolčeky. Teplotu zvýšte na 230°C a pečte, kým hranolčeky nebudú mať zlatistú farbu, čiže asi 15 -20 minút. Hranolčeky občas premiešajte.
7. Na tatárku najemno nastrúhajte deo malej misky uhorku, dobre ju vyžmýkajte. Pridajte nastrúhanú cibuľu, horčicu, cukor, korenie a jogurt. Premiešajte a zdravá tatárka je na svete.
8. Losos po upečený rozbalte a servírujte s hranolčekmi a tatárkou.
Dobrú chuť.